Jag fångade mördare dengue fever från en semester insektbit

Jag fångade mördare dengue fever från en semester insektbit

‘Jag hade inte gått någonstans riskabel som djungler eller mygginfekterade myrar, bara turistiga platser. Men omkring åtta dagar Gå Ner I Vikt På En Vecka efter återkomsten kände jag mig väldigt sjuk, säger Bee Rowlatt

Bee, 39, en radionyhetsproducent, blev sjuk en vecka efter hennes återkomst från semestern.

‘Jag hade det bra och kände mig bra under min vistelse’, påminner Bee, som bor i Camden, North London, med sin man Justin, 45, en BBC TV-presentatör och deras Gå Ner I Vikt På En Vecka fyra barn i åldern 11 månader till tio år.

‘Jag hade inte gått någonstans riskabel som djungler eller mygginfekterade myrar, bara turistiga platser. Men omkring åtta dagar efter återkomsten kände jag mig väldigt sjuk.

‘Inom en dag var jag fysiskt oförmögen att hämta min baby. Mina lemmar var otroligt svaga och jag hade en mycket hög temperatur.’

Dessa är några av de klassiska symptomen på denguefeber andra inkluderar muskel- och ledvärk, huvudvärk och illamående.

Efter två dagar gick Bee till Royal Free Hospital i Hampstead. Efter att ha hört hon hade varit i Karibien, sa läkare Bee att de ville hålla henne in för tester. Men hon var motvillig.

Justin var borta, säger Bee. ‘Jag trodde det var bara en hög feber, så jag gick hem. Men nästa dag blev jag ännu värre. Min mamma kom för att ta hand om barnen och jag återvände till A

‘Jag var tvungen att vänta ett par timmar och kunde knappt stanna upprätt jag skakade och grät. Jag var väldigt rädd.’

Bee utvecklade också ett karakteristiskt hudutslag som liknar mässling.

Lyckligtvis har Royal Free ett centre av excellens för infektionssjukdomar och hon diagnostiserades snabbt efter blodprov.

Faren med dengue feber är att den utvecklas till dengue hemorragisk feber eller dengue shock syndrom, där farligt lågt blodtryck kan inträffa och båda kan vara dödliga.

Antalet briter med denguefeber har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Health Protection Agency faller fallet mer än fördubblats 2010 till 449, jämfört med 177 ett år tidigare.

Överförd av en övervägande dag som biter art av mygga är virussjukan endemisk i tropiska och sub tropiska regioner i världen den största risken i Sydostasien, den indiska subkontinenten, Karibien och Sydamerika.

Varför har antalet britter drabbats upp? Delvis för att vi reser mer, men också för att sjukdomen sprider sig.

‘Det har varit denna enorma explosion under de senaste 30 åren som myggan har återupplivat Sydamerika och Karibien’, säger Dr Michael Jacobs, en ledande forskare i sjukdomen som är baserad på Royal Free.

‘Det tog sex veckor att återhämta sig. Jag förlorade ungefär en halv sten’, sa Bee

Dengue spridas av Aedes aegypti myggan, som skiljer sig från Anopheles-arter som sprider malaria.

Medan de flesta resenärer är medvetna om att områden som Afrika och Indien har tropiska sjukdomshot som malaria, har Karibien inte sådant rykte.

Det har emellertid blivit en ökning av fallen i regionen, framför allt i Dominikanska republiken, Jamaica, Bahamas, Puerto Rico och Trinidad och Tobago.

Skrämmande, om en resenär kommer hem med sjukdomen och är biten av en mygg som då biter andra kan sjukdomen sprida sig. Nya exempel är ett lokalt förvärvat fall i södra Frankrike i augusti 2010, det första på fastlandet i Europa sedan 1928.

Det finns inget botemedel mot denguefeber. Bee var på sjukhus Gå Ner ett Kilo I Veckan i två nätter och gav massor av vätskor och parasitamol för att kontrollera hennes temperatur men hon fick veta allt hon kunde göra var att vänta.

‘Det tog sex veckor att återhämta sig’, säger hon. ‘Jag förlorade ungefär en halv sten och var extremt svag, särskilt de första två veckorna.

‘Under hela sex veckorna kunde jag inte gå upp på trappan utan att känna andan. Det är en hemsk sjukdom. ‘

Bee s diagnos var snabb tack vare hennes lycka att besöka ett sjukhus med specialistkunskap om sjukdomen.

‘Även om medvetenheten om dengue ökar, kan jag fortfarande känna mig överraskad över hur stort ett problem det är när jag pratar med icke-specialistläkare’, säger Dr Jacobs.

Ett effektivt vaccin för att bekämpa dengue har ännu inte uppstått på grund av brist på finansiering, och försök att permanent avlägsna områden av myggan som sprider sig har misslyckats.

Även om det finns tusentals dödsfeber årligen runt om i världen, är risken för död mycket liten för en brittisk resenär.

Detta beror främst på vårmedicinens höga standard och eftersom risken att utveckla den potentiellt dödliga hemorragiska formen är mycket större om någon infekteras för en andra gång då immuniteten mot den första infektionen kan göra saker värre snarare än bättre .