Israel skärper säkerheten nära Hebron

Israel skärper säkerheten nära Hebron

Israel har ramat upp säkerheten på den ockuperade Västbanken sedan en palestinska dödade en 13-årig judisk flicka i en bosättning förra veckan, utplacerade fler trupper och satte kontrollpunkter nära staden Hebron.

Uppmärksamhet är på Bani Na ‘im, en stad i öster där flickans mördare, en 19-årig som stöttade henne när hon sov, kom ifrån. Han var dödad.

Men en dag efter hennes död sköt en judisk far som körde i närheten med sina döttrar och dödades. Hans angripare, som fortfarande är stor, är också misstänkt för att komma från Bani Na ‘im.

Säkerhetsklämningar är vanliga på Västbanken, men de illustrerar ett ömtåligt problem för den israeliska armén: hur man vidtar strikta åtgärder som lugnar bosättare medan de inte är så hårda att de bränner ytterligare palestinska vrede och våld.

Arméns svar är välkomna till bosättare i Hebron, även om de oroar sig för att det inte kommer att gå. För invånarna i Bani Na, är restriktionerna kollektiva straff som har förstört Eid al Fitr-semestern som följer Ramadan.

‘Kollektiv bestraffning är inte något som är omoraliskt eller olagligt’, säger Uri Karzen, regissören för det judiska samhället i Hebron, där cirka 1000 bosättare, skyddade av israeliska trupper, bor bland omkring 230 000 palestinier. ‘Det måste göras när du ‘handlar om ett verkligt hot mot livet.’

Vid ingången till Bani Na, sparkar en israelisk soldat upp en palestinsk mans ben och klappar honom ner mot en pansarfordon. En annan soldat signalerar till trafiken för att vända sig och lämna.

Invånarna måste nu ta en kretsväg för att komma till Hebron, släppa av sina fordon vid checkpoints och gå, om de inte har fyra till fyra.

‘Dessa stängningar påverkar alla’, sa Raad Nassar, 49, vid en kontrollpunkt när han tog hem en tv, en Eid-present från sin judiska arbetsgivare. ‘Det här är inte vägen till fred.’

Sedan oktober i oktober har det blivit en ökning av palestinska attacker mot israeler, vilket ledde till rädsla för ett nytt uppror.

Nassars ord var mild i jämförelse Gå Ner ett Kilo I Gå Ner I Vikt Snabbt Piller Veckan med yngre palestinier, av vilka några ser upp till de som utövar attacker och kallar dem martyrer.

‘En ung man ser en martyr eller en kvinnlig martyr och han känner att han måste göra mer, han måste döda’, sa Khaldoun Manasra, 19. ‘Den äldre generationen såg hur Israel behandlade oss och blev van vid det, men när en tonåring lär sig om det måste han försvara sitt folk som martyrer i det förflutna. ‘

Den israeliska armén har ockuperat Västbanken i nästan 50 år. Ibland har det skjuts tillbaka mot bosättarens krav på hårdare åtgärder. Men Gå Ner ett Kilo I Veckan några regeringsministrar, särskilt de med bosättningsuppfödare, vill att det ska gå vidare.

‘Vi måste förstå att vi är i ett helt krig,’ sade transportminister Israel Katz till Haaretz-tidningen.

Nära Bani Na ‘im kunde palestinier ses över ett fält som bär Eid-gåvor från Hebron. I närheten grävde israeliska bulldozrar upp smuts för att blockera trafiken.

‘Vem kan tänka på fred under dessa förhållanden’, sa Ali al Azzi, 23, avbruten när han pratade med en bulldozer-dump där han stod och tvingade honom ur vägen.

I hjärtat av Hebron, där en hård kärna av bosättare har bott sedan Israel gripit Västbanken 1967, är det oroande att armén s clampdown bara kommer att vara tillfällig.

‘Efteråt går livet tillbaka till det normala’, sa Karzen, samhällsledaren. ‘Araberna får inte budskapet att attackera judar och sticka en 13 1/2 år gammal i sängen och kommer inte att fördjupa sin sak.’ (Rapportering av Sleiman Jad; redigering av Luke Baker / Jeremy Gaunt)