Domare kommer att försöka sätta Montgomery County jury för Eisenhauer

Domare kommer att försöka sätta Montgomery County jury för Eisenhauer

CHRISTIANSBURG Rättegången till en tidigare Virginia Tech-student som anklagades för att döda 13-årige Nicole Lovell of Blacksburg kommer inte att hända i mars som tidigare planerat.

Vid en onsdagshörning i Montgomery County Circuit Court kom domare Robert Turk med på ett försvarsförfarande för att skjuta upp en juryförsök för David Edmond Eisenhauer, 19, Columbia, Maryland. Eisenhauer var planerad att inleda en 10-dagars juryprövning den 6 mars, men hans advokater sa att de behövde mer tid att förbereda sig. De sa att de fortsätter att få ny information, inklusive den senaste veckan en ny intervju som utförs av utredare.

Inga nya datum planerades för Eisenhauer s rättegång på grund av mord på första graden, bortförande och dölja en kropp. Turk berättade advokater att samordna sina scheman med sitt kontor och sa att han skulle inrätta ett nytt testdatum snart.

‘Jag’ skulle vilja få det inom år 2017, ‘sade Turk.

Förseningen innebär att Eisenhauers samtalsmedlem, Natalie Marie Keepers, 20, Laurel, Maryland, sannolikt kommer att stå inför rättegången först och frågan om hennes uttalanden om Lovells död kommer att ha lösts på ett eller annat sätt.

Keepers är skyldiga att vara ett tillbehör före faktum till första graders mord och med att dölja en kropp. Hon är planerad att påbörja en fem dagars jurynprov den 27 mars.

Keepers erkände att hjälpa planera Lovells död och gömma hennes kropp, men hon pekade på Eisenhauer som den som lockade Lovell från sitt hem och stöttade flickan i januari 2016. Men Keepers ‘advokater har hävdat att hennes bekännelse bör kastas ut och sade att utredare felaktigt ifrågasatte henne i timmar innan de fick det formella meddelandet att hon kunde vara tyst eller ha en advokat närvarande.

Turk, som också övervakar Keepers ‘fall, har sagt att han planerar att styra denna månad på Keepers’ -rörelse för att avstå bekännelsen.

Uppskjutandet av Eisenhauers försök kom i en utfrågning där hans advokater John Lichtenstein och Tony Anderson, båda Roanoke, hävdade att deras klient inte kunde få en rättvis rättegång i Montgomery County. De lämnade in fem kommentarer om saken, inklusive nyhetsartiklar och reammar av sociala medier, som Lichtenstein sade visade ‘en återföring av presumtionen om oskuld’.

Liknande argument gjordes av Keepers ‘advokater vid en motionshörning förra månaden.

Som han hade under Keepers ‘motion hearings, sade Turk onsdagen att han skulle försöka sätta en jury när rättegången så småningom anlände. Domaren sa att han trodde att det skulle finnas tillräckligt många jurymedlemmar som kunde lägga undan vad de hade hört talas om tidigare och bestämma skuld eller oskuld uteslutande på de bevis som presenteras i domstol.

‘Jag är säker på att medborgarna i denna gemenskap kommer att ta jobbet på allvar,’ sade Turk.

Keepers och Eisenhauer var freshmen i Virginia Techs teknikprogram när Lovell slogs.

Enligt uttalanden som Keepers gjorde till utredare, hade Eisenhauer träffat Lovell vid en fest. Eisenhauer trodde ursprungligen Lovell var 16, Keepers sa, och höll en kommunikation med henne via Kik anonym messaging app. Men han lärde sig slutligen Lovells faktiska ålder och ‘freaked out’, sade Keepers.