Domare erbjuder att skära semester kort för att hålla prov på två apotekare Medicine Hat News

Domare erbjuder att skära semester kort för att hålla prov på två apotekare Medicine Hat News

Fångat mellan vittnen som vittnar om videokonferens och konstitutionell rätt till en rättvis rättegång, sa en lokal domare att han omorganiserade sitt schema i april om det behövdes för att driva försöket med två Medicine Hat-apotekare belastade med bedrägerier och stöld över $ 5000.

Detta kom som den specialiserade åklagaren för ekonomisk brottslighet ut ur Calgary uppträdde före Medicine Hat domstol onsdagen, och begärde att videokonferenser framträdanden för vissa vittnen får tillåtas under rättegången för Kathryn Keizer och Evan King för närvarande satt till 22 jan.

Kronan berättade för domstolen att ett vittne, en farmaceutisk representant, hade bokat en Hawaii-semester från 29 december till 1 mars innan domen skickades ut. Det skulle kosta mer än $ 3.500 för personen att resa tillbaka hit för rättegången. Detta vittne, sade kronan, skulle ha information om hur vissa farmaceutiska incitament fungerar, samtal med den anklagade och eventuellt kunna identifiera transaktioner.

Medan kronan inte behöver ringa vittnet, sa de att de tycker att försvaret kanske vill korsa honom.

Till skillnad från Calgary har Medicine Hat domstolsbyggnad teknik som dokumentläsare eller delade skärmar som gör det lätt för vittnen att följa med dokument som presenteras i domstol. Kronan föreslog att skicka en kopia av utställningen med vittnet så att de skulle få den till hands.

Kronan ser också ut att ha andra vittnen som inte är i denna region i Kanada, vittnar om videokonferens.

Försvarsråd motsatte sig förfrågningarna, med lokal advokat Robert Robbenhaar som säger att han inte hade fått någon detaljerad information om varför vittnen kunde delta, och Sara Lewans väckte oro över internetanslutningen och säkerheten. den plats som personen skulle vittna om och andra obesvarade frågor.

Båda sa att de omfattande dokumenten och komplexiteten hos bevis är varför de inte vill använda videokonferenser. Likaså noterade de att vittne-semesterdatumet var känt innan försöksdatumet fastställdes.

det här handlade bara om att han stod upp och vittnar om att vara 1,2,3,4 (men) Jag oroade mig för att vi hade ett komplext bedrägerifall med handlingar som gjorde fallet, sa domare Ted Fisher och sa att han ville avbryta mittrial om problem uppstod

Att sätta tillbaka rättegången leder till Högsta domstolen i Kanada Jordaniens beslut. Enligt denna dom är förseningar för domstolsförfaranden mer än 18 månader i provinsdomstolen eller 30 månader i överklagande domstol. Förseningar gjorda av försvarsrådet räknas mot detta.

I det här fallet kan försvarskonsulter gälla för att avgifterna ska kastas ut på grund av förseningar i maj.

För att lösa detta erbjöd domare Fisher att passa rättegången till obestämd tid som han hade tillgång till i april, och fatta beslutet skrivet före maj.

En uppskjutning beviljades till 5 december för att bekräfta mer information innan ett beslut om beslutsdatum fattas.

Keizer och King arresterades tillsammans med en tredje apotekare, Robert Stadnyck, över anklagelserna de mottog rabatter och incitamentsbetalningar till ett belopp av 1,6 miljoner dollar direkt genom att förhandla läkemedelsköp.

Alla tre arbetade på apotek ägda av Medicine Hat Co op (nu känt som South Country Co op) och har sedan dess haft sin anställning avbruten. Stadnyk-rättegången är fastställd den 26 mars och den 5 april och 6 april.