Doc ‘Dreaming of a Jewish Christmas’ tittar på kompositörer bakom semesterlåtar

Doc ‘Dreaming of a Jewish Christmas’ tittar på kompositörer bakom semesterlåtar

Chrismukkah.

‘Vi hade aldrig ett träd. Det var som en uppdelningslinje i vår familj’, sa den tidigare Barenaked Ladies frontmanen i en ny telefonsamtal från sitt hem i Upstate New York.

‘Det fanns aldrig ett träd, men det fanns fortfarande strumpor. Vi gjorde inte den kinesiska restaurangen som många andra judiska familjer gör, för att vi alltid hade någonstans att gå till julafton.’

Sidan påminner också om att sjunga julgranar i kor i grundskolan.

‘När du kan gå,’ Åh, den låten skrevs av en judisk kille, ‘det var alltid en stolthet för oss’, sa sångaren, som ska återuppta en turné i det nya året och arbetar på ett nytt album.

‘Då inser du att så många av dessa stora amerikanska standarder, semester eller på annat sätt, skrevs av judiska kompositörer.’

Den nya filmen ‘Dreaming of a Jewish Christmas’ debuterar 7 december på CBC, är centrerad kring en judefamiljsamling i en kinesisk restaurang på juldagen en tradition för många judiska familjer.

Sidan är bland de kanadensiska artisterna som släpper in till restaurangen för att ge sina egna återgivningar av semesterstandarder. Experter som inkluderar en musikolog, en präst och en rabbin förklarar historien om judiskt engagemang i julen.

Den kinesiska restaurangen i filmen är Sea Hi, sa Oscar nominerad Toronto filmmaker Larry Weinstein, som instruerade dokumentären. Det var där hans judiska familj gick på juldagen när han växte upp i Toronto. Liksom Page hade Weinsteins familj julstrumpor och han medger att han trodde på jultomten tills han var omkring 11 år.

‘Och en outsider som kanske idealiserar vad julen handlar om,’ sa han. ‘De vet inte om familjer är tillsammans och argumenterar eller har en kamp mot döden över en wishbone.

‘De ser det som den här mycket vackra familjetiden, och familjen menade så mycket för dessa människor, särskilt de som emigrerat eller deras föräldrar hade varit emigrer. Då såklart refererar mycket få av låtarna till den religiösa aspekten.’

Som filmen förklarar skrev många judiska kompositörer julklassiker under eller efter andra världskriget i New York, i en tid då det fanns få möjligheter för invandrare, men låtskrivning var öppen för alla. De skrev låtarna på ett sekulärt sätt som inkluderade alla i semestern.

Weinstein sa att han inte kunde få rättigheterna till alla låtar han ville ha för filmen.

‘Ibland var det lite syndig anledning till att vi inte kunde’ t, ‘sa han.’ Inte kompositörerna, för att de hade gått bort, inte deras familjer.

‘Men de advokater som höll på dessa fastigheter var helt enkelt inte intresserade av en film som väckte det faktum att dessa kristna sånger skrevs av judiska kompositörer. De trodde att det inte kunde vara bra för bilden av låten, att det kan skada sången. Åtminstone det är det intryck som vi fick. ‘

Sidan sade jullåtar hjälper musikerna att hitta en gemensam mark med sin publik, men att skriva en samtida semestern är en utmaning för många.

‘Jag tror för att det finns så liten ironi som kan sättas i jullåtar, så att något som är rent sentimentalt eller glatt är svårare för människor att känna sig bekväma med,’ sa Page, som slog ut 2004-julalbumet ‘Barenaked for helgdagarna ‘med hans tidigare band.

Idag verkar semestern inte ha samma ‘osynliga, naiva oskuld’, säger Weinstein.

‘Sannerligen något efter 9/11 är vi bara inte detsamma. Vi är inte oskyldiga och söta, vilket är väldigt ledsen att tänka på. ‘

‘Dreaming of a Jewish Christmas’ upprepas också på Documentary Channel den 4 december, 24 december och 25 december.

CommentedHigh end hotell föreslagits för Naramata Bench (3) Dopningsavgift kan skada Rysslands chans vid återinförande (1) Corps: Byrån arbetade för att informera om Harvey flood risk (1) Felaktiga kompostplaner kostar $ 400K (1) En titt på någon reaktion till domen i Tina Fontaine-fallet i Winnipeg (1) Sexmissbruksmål mot Jehovas vittnenskyrka bosatte sig (1) De 10 bästa konserterna som någonsin spelats på SOEC (och de fem värsta) 1) Att säga farväl efter 30 år i domarens stol (1) Lokala kvinnliga pennor äkta historia om gudomligt ingripande (1)